Byrådsforslag fra A og Ø om skovrejsning

Baggrund:
Byrådet har længe haft intention om øget skovrejsning og også i fællesskab afsat penge til skovrejsning. Det har dog vist sig at være en udfordring at realisere skovrejsningen, hvilket har betydet at der endnu ikke er igangsat et eneste skovrejsningsprojekt. Det har f.eks. været en udfordring at lodsejere har krævet urimeligt høje priser for jord til skovrejsning, hvorfor det har været svært at erhverve arealer egnet til skovrejsning.
Men netop skovrejsning er et yderst vigtigt redskab ift. klimaudfordringen, da træet binder CO2 og det bør derfor have højeste prioritet at komme i gang. Man har nationalt vedtaget et mål om at skovarealet i Danmark skal fordobles inden 2089, hvilket vil betyde at danske skove, vil kunne binde omkring 350 millioner tons co2, hvilket svarer til 6 gange Danmarks årlige CO2-udledning.
Derudover vil der være en masse andre gavnlige effekter for miljøet ved øget skovrejsning som f.eks. bedre biodiversitet og et mere rigt dyreliv.

I oktober 2019 udfærdigede miljø- og fødevarer- ministeriet et notat om muligheder for tilskud til skovrejsning under ordningerne ”privat skovrejsning” og ”skov med biodiversitetsformål”, hvor vandværker og kommuner kan søge om midler til ekstra skovrejsning.

Klimaudfordringen bør have højeste prioritet nationalt såvel som lokalt. A og Ø foreslår derfor, at der igangsættes et struktureret strategisk arbejde med at realisere de allerede afsatte midler til skovrejsning, samt undersøger mulighederne for yderligere skovrejsning:

  1. At der udarbejdes en analyse over hvordan HTK kan få igangsat skovrejsning herunderhvilke offentlige, private samt forpagtede arealer der kunne tages i betragtning
  2. Undersøger om der kan findes eksterne midler til yderligere skovrejsning
  3. Der bliver på baggrund af analysen udarbejdet en skovrejsningsstrategi

 

Byrådsforslag fra A og Ø om skovrejsningsstrategi.
Byrådsmøde, december 2019.