Stærkere fokus på social dumping

I august måned blev 15 ukrainske mænd anholdt under en aktion ved en byggeplads i Hedehusene. Der er tale om en fælles myndighedsindsats mod social dumping, som politiet kører sammen Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet. Efterfølgende er de 15 mænd blevet idømt 20 dages fængsel og udvisning af Danmark ved Retten i Glostrup for at have arbejdet uden arbejdstilladelse på en dansk byggeplads.

Nærheden, som er et selskab ejet 50% af Høje-Taastrup Kommune, har et charter gældende for alle købsaftaler, der i lighed med arbejdsklausulerne vedtaget i Høje-Taastrup Kommune skulle forhindre noget sådant i at ske – og alligevel sker det desværre.
Sagen fra Nærheden viser desværre, at vi trods nedskrevne regler og aftaler ikke kan være sikre på at social dumping ikke finder sted her i kommunen, og at sådan regler og aftaler alene har en værdi, hvis der samtidig er den nødvendige kontrol med at tingene overholdes.

I de kommende år står Høje-Taastrup Kommune overfor en lang række store anlægsopgaver, herunder et nyt rådhus, et nyt Børne- og kulturhus samt det netop påbegyndte Læringshus i Nærheden. Socialdemokratiet og Enhedslisten foreslår på den baggrund, at Høje-Taastrup Kommune styrker sin kontrolindsats for at forebygge social dumping. Konkret foreslås det, at det undersøges, om Høje-Taastrup Kommune i samarbejde med en eller flere omkringliggende kommuner opretter et kontrolteam – alternativt, om det er muligt, at indgå et samarbejde med Københavns Kommune i.f.t. deres velfungerende kontrolteam.
En øget kontrol kan imidlertid foregå på mange måder, og administrationen har tidligere kommet med en række bud på, hvordan kontrollen fremadrettet kunne foregå målrettet og effektivt. Socialdemokratiet og Enhedslisten foreslå derfor, at der i lyset af ovenstående hændelse, foruden et kontrolteam, ses nærmere på den analyse, som administrationen tidligere er kommet med, ud fra en målsætning om at kontrollen skal foregå så effektivt og målrettet som muligt, men samtidig giver den
fornødne sikkerhed for, at kommunens vedtagne regler omkring arbejdsklausuler overholdes.

 

Byrådsforslag fra A og Ø om øget kontrol af sociale klausuler.
Byrådsmøde, september 2019.